Bröllop
Att gifta sig i Thailand är helt underbart, men det är också mycket att tänka på. Framför allt blir det många bråda dagar om man planerar ett traditionellt bröllop som innefattar två till tre dagar av bröllopsfirande.
Allt fler turister passar på att gifta sig i Thailand och det är inte svårt att förstå. Man kan gifta sig på en flott restaurang, kring poolen på hotellet eller varför inte på stranden.
Om ni planerar att gifta er i Thailand, så finns det mängder av lokala firmor som är specialiserade på detta. De flottaste hotellen i Thailand har även service för att arrangera bröllop. Det finns också mängder av hemsidor som beskriver hur ett bröllop (västerlänskt eller thai) går till och vad man bör tänka på.
Tänk på att du inte behöver registrera ditt äktenskap i Thailand om du inte vill. Det fungerar alltså utmärkt att som utländskt (svenskt) par ha en buddhistiskt bröllops ceremoni eller ett kristet bröllop alá thai style.
Här nedan har jag sammanfattat en bråkdel av allt som berör ett traditionellt thailändskt bröllop:
I Thailand betalar den blivande maken en hemgift (sinsod) till brudens familjs för deras förlust av deras dotter. Hemgiften varierar beroende på familjernas sociala ställning och kan därför variera mellan 50 000 bath till flera miljoner. Vi förlovningen innan bröllop gavs traditionellt sett mannen den blivande fästmön ett guldhalsband, men idag är det vanligare att man överräcker en ring. Mannen har normalt sett ingen ring varken vid förlovning eller bröllop, men på senare tid har det blivit populärt att även mannen har en ring. Glöm att försöka genomföra en privat och romantisk tillställning bara du och din fästmö vid en förlovning...Nej, båda familjerna är vanligtvis samlade vid denna tillställning.
Under bröllops ceremonin närvarar normalt tre till nio munkar, var av en huvudmunk leder recitationen av buddhistiska skrifter på pali. Ceremonin sker på golvet vid ett altare där det ska finnas en buddha bild/staty, blommor, ljus och rökelse. Bröllopsparet får markerat tre punkter med puder i pannan, en av munkarna lindad tråd fästs och binder samman paret och till sist så häller man heligt vatten över brudparets händer. Först häller byäldste (eller parets mest respekterade släkting/vän), därefter en och en av alla bröllopsgäster som är äldre än bröllopsparet. Vad jag har lyckats finna ut (sök hinduism: ”bindi”) så symboliserar de tre märkena i pannan just att paret är förenat i ett giftermål. Tråden som fästs mellan paret symboliserar enighet och äktenskap. När man häller heligt vatten på bröllopsparets händer, så symboliserar just vatten och jord (man låter vattnet droppa ned mot marken) de två eviga sanningarna som bevittnar äktenskapet. När bröllopsgästerna häller vatten har de också möjlighet att önska paret lycka till eller säga några kloka visdomsord.
Det förekommer fler ceremonier både före och efter själva bröllopet och det finns även mer att säga om själva bröllops ceremonin. Med det här får räcka tillsvidare.
|